Не съм размахвал пръст на българските лекари, напротив, моите уважения, но не мога

...
Не съм размахвал пръст на българските лекари, напротив, моите уважения, но не мога
Коментари Харесай

Ангелов: Не съм размахвал пръст на лекарите, а на директорите на болници |

Не съм размахвал пръст на българските лекари, напротив, моите почетения, но не мога да не бъда ядосан на шефовете, които не осигуряват изисканите със заповед кревати за пациенти с ковид. Това изясни здравният министър Костадин Ангелов на брифинг пред Центъра за незабавна здравна помощ в столицата.

" Упреците ми са към тях, персонално ще направя инспекции. От през днешния ден потеглят и контролни инспекции по лабораториите. Има сериозен проблем със забавянето на качването на резултатите от тестванията. Съгласно договорите им със здравното министерство това би трябвало да става до 9 часа сутринта на идващия ден. Голяма част от случаите, които ще бъдат  оповестени на следващия ден, са резултат от такова закъснение ", сподели Ангелов и добави - " Всички са извънредно изтощени, само че може да се назначат още хора, страната заплаща доста пари за правенето на тези проби. "

Той разяснява още, че поради забавянето в лабораториите се бави и карантинирането от РЗИ и назначението на лекуване от персоналния доктор. Докато стартира да карантината, индивидът към този момент се е излекувал или е изминал действителният период за домашна изолираност, изясни здравният министър.

Проверката ще се прави от ИА " Медицински контрол ".

Увеличава се потенциалът на Спешна помощ в столицата

В момента разполагаем на ЦСМП са 25 коли за спешна помощ. От през днешния ден стартират работа още 10 коли, предоставени от Министерство на вътрешните работи. 6 от тях са оборудвани с кислороден уред. Те ще бъдат обслужвани от парамедици или фелдшери. Целта е да поемат по-леките случаи на ковид. В сряда ще бъдат доставени още 17 чисто нови коли за спешна помощ за потребностите на Спешната помощ в София град, стана ясно още от брифинга.

Колко са действително леглата за коронавирус лекуване в столицата

От 1200 кревати " по лист " досега са разкрити към 700. Въпреки че има издадена заповед, към момента огромна част от софийските лечебни заведения болници не са направили необходимото, сподели здравният министър.

" Не съм склонен, че сме закъснели. Министър съм от 24 юли, след 3-4 дни издадох заповед за откриване на кревати в системата. Ако това беше направено, нямаше да има подобен проблем. Този, който не е спазил заповедта, ще си получи глобата. Това са ръководителите на лечебни заведения, които не си правят работата, посочи министърът.

Той още веднъж заявява, че сега в който се изчерпат медиците, ще бъде първият, който ще влезе в коронавирус поделение.

" Нямам никакви страхове и терзания, в случай че си носим персоналните защитните средства, няма да се заразим. Процентът на инфектирани сътрудници в коронавирус отделенията е нулев, тъй като съблюдават ограниченията ", сподели Ангелов.

Той посочи, че на въпроси за случая с колата за спешна помощ, която престоя 2 часа пред Четвърта МБАЛ в столицата, ще отговори откакто завърши инспекцията. Днес му предстоят срещи с представители на частните коли за спешна помощ в столицата и с таксиметрови компании, с цел да се търси вариант за включването им в превозването на заболели.

Как се действа със незабавните случаи

Екипи на Спешна помощ установяват положението на пациента на място, вършат бързи антигенни проби и вземат решение дали да бъде приет в болница или оставен за домашно лекуване, сподели шефът на ЦСМП доктор Георги Гелев.

" 66 са били визитите за коронавирус през вчерашния ден. 80% са с доказан PCR. От тях 18 са приети в болница, другите не са имали потребност и не е било належащо да викат кола за спешна помощ. Просто болните се паникьосват и желаят утешение от " бяла престилка ", сподели доктор Гелев.

Той изясни, че в Координационния център работят екипи на Спешна помощ, които правят нужния триаж, тъй че да се реши с каква кола да бъде извозен болният - изцяло оборудвана или от предоставените от Министерство на вътрешните работи бусове.

Според доктор Гелев с бусовете от Министерство на вътрешните работи екипите, които ще вървят по адреси, стават 35, след прибавянето на новите коли за спешна помощ от сряда, близо 60 екипа ще работят на територията на столицата, което по думите му е изцяло задоволително все още.

Директорът на ЦСМП сподели още, че организацията на е била забавена, тъй като Координационният център е оголен на 1 септември, когато се е появила наклонност за повишение на случаите: 

" Обстановката е динамична. Не може да се разкрият 1200 кревати още през август и те да стоят празни и експертите да бездействат. В столицата има близо 80 лечебни заведения, 10-ина дават отговор на първата офанзива, когато се изчерпат техните благоприятни условия ще се включат другите ", увери доктор Гелев.

Заразените медици от Спешната помощ в столицата в момента са 17. Те са под карантина, тъй като са позитивни, само че нямат клинична картина. Дефицитът на фрагменти се компенсира с ексклузивен труд всекидневно, изясни шефът на Спешната помощ в София.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР